Sightseeing Stockholm

Sveriges huvudstad Stockholm, består av 14 öar och mer än 50 broar runtom i Östersjöns skärgård. Staden har en blandning av gammal och modern arkitektur, fina parker, stort utbud av restauranger, (attraktioner), sevärdheter och friluftsliv. För att ta sig runt i staden finns det olika alternativ. Man kan utforska staden genom att promenera, ta en guidad sightseeing buss eller båt.

Promenad genom Gamla stan

Det finns massor att se i Stockholm och om det är fint väder kan man enkelt är ta sig runt till fots. Det finns rundturer man kan göra med guide som kan berätta om gammal och modern historia. Det är mysigt att strosa runt i Gamla stan på de mysiga kullerstensgatorna och färgglada byggnaderna från 1600- och 1700-talet. Här kan man besöka den gamla medeltida Storkyrkan från 1200-talet och Kungliga slottet. Börjar det kurra i magen finns det många mysiga caféer, restauranger att ta sig en matbit på eller en drink på någon av närliggande cocktailbar eller pub.

Se staden med buss och båt

Om man vill utforska staden, dess historia och kultur kan man hoppa på den så kallade ”hop off-bussen”. Den har 20 hållplatser och kör förbi många spännande turistattraktioner.

Man kan också ta ”Oceanbus” (buss-båt) vilket är en rolig, inspirerande sightseeing runt staden. Det är en guidad tur på runt en timme och båten åker både på land och i vatten. Platser som besöks är Slottet, Dramaten, Stureplan, Kungliga biblioteket, Djurgården, Skeppsholmen, Gröna Lund, Vasa Museum, Junibacken, Skansen, Gamla stan, Kungliga Operan och Riksdagshuset. Något viktigt att veta är att man måste vara över 3 år gammal.

Det finns många sightseeing båtar man kan ta till närliggande öar. Man kan också ta en lugn kanalturer runt staden. För att komma längre ut till skärgården kan man åka med någon av Waxholmsbolagets färjor som går från Strömkajen. Stockholms skärgård har väldigt många fina öar och många som ägs och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen som arbetar för att bevara skärgårdens natur, miljö och kulturvärden. Tack vare att dessa landområden bevaras skapar det en möjlighet för friluftsliv och man kan åka ut i skärgården och njuta av naturen, hyra vandrarhem eller ta in på hotell.

Skansen

Något man inte bör missa är Skansen friluftsmuseum och nordiska djurpark, där finns det väldigt mycket att se och uppleva. Man kan gå in i hus och gårdar från 1700-talet och se hur folk bodde för i tiden och olika verkstäder där de visar hur man gjorde hantverk förr som till exempel glasblåsning, skotillverkning och vävning. Djurparken har många djurarter att beskåda, både stora som små. Det finns också ett hus som heter Baltic Sea Science Center som har stora akvarier med fiskar från Östersjön.

Man kan också göra ett besök på Skansen-Akvariet som ligger på samma område. Det är en byggnad med tropiskt klimat där bland annat Apor, Lemurer, Ormar, Spindlar, Sköldpaddor, Ödlor och Krokodiler bor. Inträde till Skansen-Akvariet ingår dock inte i Skansen biljetten men helt klart värt det, speciellt om Aporna och Lemurerna är på lekhumör. Det anordnas också andra aktiviteter som konserter, teater och allsång för barn samt barnkalas.