Roliga saker att göra i storstaden

Om du vill komma ut och göra roliga aktiviteter men står och grubblar över vad det finns att göra. Vi har listat olika aktiviteter som vi antingen har provat och tycker är roliga eller saker som vi är nyfikna på att prova. Hoppas vår roligt att göra lista kan ge dig inspiration.

Det finns många olika museum i Stockholm som visar upp en mängd olika konstverk, historiska artefakter och kulturella utställningar. Här är en lista över några av de mest kända museerna i Stockholm:

Museum

Det finns ett fantastiskt stort utbud av museum i Stockholm, så många att det blir svårt att lista alla. Det är kul att besöka nya museum men vissa som man redan har besökt kan ha nya utställningar som man kanske inte vill missa. Några som vi är nyfikna på är:

 • Sven-Harrys Konstmuseum som ligger i Vasaparken i centrala Stockholm. I konsthallen visas korta utställningar med både etablerade och oetablerade konstnärer. Museet har en privat samling av nordisk konst som till exempel Edward Munch, Carl Fredrik Hill, August Strindberg, Helene Schjerfbeck och Ernst Josephsson. Det finns också en annan del som har temporära utställningar.
 • Fullersta Gård är ett konstcentrum i Huddinge. De har både en temporära och permanent utställning av både svenska och internationella konstnärer. Man kan som besökare vara med på aktiviteter och föreläsningar.
 • Thielska Galleriet har både ett o konstmuseum, galleri och skulpturpark. Här visas nordisk konst av Edvard Munch, Augusti Strindberg, Anders Zorn och Eugène Jansson. Det finns också tillfälliga utställningar av svenska och internationella konstnärer.
 • På Tekniska Museet kan hela familjen ha kul. Det finns mycket roligt att lära sig, utforska och upptäcka. Det finns också kurser för barn och ungdomar på helger och skollov sär de lär sig att programmera, utveckla spel.
 • Nationalmuseum – Nationalmuseum är Sveriges största konstmuseum och har en imponerande samling av målningar, skulpturer och konsthantverk från medeltiden till idag.
 • Moderna Museet – Moderna Museet fokuserar på modern och samtida konst och har en samling av verk av kända konstnärer som Pablo Picasso, Salvador Dali och Andy Warhol.
 • Vasa Museum – Vasa Museum är ett unikt museum som visar upp skeppet Vasa som sjönk på sin jungfrutur 1628 och sedan bärgades och restaurerades.
 • Historiska Museet – Historiska Museet är ett museum som fokuserar på Sveriges historia från förhistorisk tid till modern tid. Här finns bland annat en imponerande samling av vikingatida artefakter.
 • Naturhistoriska Riksmuseet – Naturhistoriska Riksmuseet är ett museum som visar upp en mängd olika utställningar om naturens mångfald och utveckling. Här finns också en stor samling av fossiler och skelett från utdöda djur.
 • ABBA The Museum – ABBA The Museum är ett museum som hyllar det legendariska svenska bandet ABBA och deras musik. Här kan besökare se bandmedlemmarnas kostymer, instrument och annat minnessaker.
 • Nordiska Museet – Nordiska Museet fokuserar på nordisk kulturhistoria och visar upp en mängd olika utställningar om hur människor har levt och arbetat i Skandinavien genom historien.
 • Fotografiska – Fotografiska är ett museum som fokuserar på fotografi och visar upp utställningar av kända fotografer från hela världen.

Det finns såklart många fler museum i Stockholm än de som nämns här, men dessa är några av de mest välkända och besökta.